Contracten

Bij het (internationale) zaken doen is het belangrijk om afspraken duidelijk op papier te zetten. Het is makkelijker om vooraf afspraken te maken om problemen te voorkomen, dan achteraf wanneer de verhoudingen misschien wat minder goed zijn. Wij maken contracten voor u op of beoordelen uw reeds opgestelde contracten. Te denken valt daarbij aan:

– Algemene voorwaarden
– Agentuurovereenkomsten
– Licentieovereenkomsten
– Overeenkomsten tot opdracht
– Samenwerkingsovereenkomsten

Bij het opstellen van internationale contracten is het belangrijk om een rechtskeuze (welk recht is van toepassing op de overeenkomst) en forumkeuze (welke rechter is bevoegd) in het contract te vermelden.

Per land kunnen er grote verschillen zijn. Zo is het bijvoorbeeld in Spanje mogelijk om onder bepaalde voorwaarden een klantenvergoeding te krijgen bij opzegging van een distributieovereenkomst. In Nederland is dat niet mogelijk. Afhankelijk van de casus, kan een verkeerde rechtskeuze in een contract u of uw onderneming veel geld kosten. Hetzelfde geldt voor de keuze van een bevoegde rechter. Het vermelden in het contract van een keuze voor een Nederlandse rechtbank als bevoegde rechter ten opzichte van bijvoorbeeld de rechtbank in Italië kan u een enorme financiële- en tijdsbesparing opleveren.

Mocht het onverhoopt mislopen tussen u en uw contractspartner dan kunnen we u adviseren over de verschillende (juridische)mogelijkheden. Het is hierbij belangrijk dat u zich in een vroeg stadium juridisch laat adviseren. Wellicht kan om nakoming van de overeenkomst worden verzocht of kunt u de overeenkomst ontbinden. Misschien is het noodzakelijk uw contractspartner voor te zijn met het aanbrengen van een rechtszaak. Dit kan van belang zijn indien u bijvoorbeeld kunt kiezen voor het starten van een procedure in verschillende landen. Wanneer uw contractspartner als eerste een procedure begint in een ander (voor u wellicht niet gunstig) land, dan is het vaak te laat om de zaak nog onder de Nederlandse rechter te brengen en bent u ongewild verwikkeld in een buitenlandse procedure met alle ongemakken van dien.

Wilt u advies over het opstellen van een contract of heeft u problemen met een bestaande contractspartner? Neem vrijblijvend contact met ons op. Mail hiervoor naar nobel@nobeladvocatuur.nl of bel naar 0031(0)88-5387355.

Contact

Nobel Advocatuur
Parklaan 3
3016 BA Rotterdam
t +31(0)88-5387355
f +31(0)88-5387356
Kvk-nummer: 51208784

Call Now Button